ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Τι είναι διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι μια μέθοδος για την ανάπτυξη ευεργετικών καταστάσεων του νου. Αυτό επιτυγχάνεται με την επαναλαμβανόμενη παραγωγή συγκεκριμένων καταστάσεων του νου, ωσότου αυτές γίνουν συνήθεια. Σε φυσικό επίπεδο, έχει αποδειχθεί ότι ο διαλογισμός δημιουργεί καινούργιες νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο.


Ο στόχος του διαλογισμού δεν είναι απλά να νιώσουμε ηρεμία, να γίνουμε πιο συγκεντρωμένοι και στοργικοί όσο βρισκόμαστε στη θαλπωρή του σπιτιού μας, αλλά στην πραγματικότητα να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας. Αν διαλογιζόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα θετικά συναισθήματα γίνονται πια συνήθεια την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε όποτε χρειαστούμε, μέρα και νύχτα. Εν τέλει, γίνονται κομμάτι του εαυτού μας – κάτι τόσο φυσικό ώστε να είμαστε πάντα πιο στοργικοί, εστιασμένοι και ήρεμοι.


Θα υπάρχουν φυσικά στιγμές που θα θυμώνουμε ή θα συγχυζόμαστε πραγματικά πολύ, αλλά το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουμε εκείνη τη στιγμή είναι να πούμε στον εαυτό μας: «Γίνε πιο στοργικός». Επειδή θα είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με αυτή την κατάσταση του νου, μέσω της σταθερής διαλογιστικής εξάσκησης, μπορούμε άμεσα να την παράγουμε.


Κανείς δεν είναι τέλειος και σίγουρα όλοι μπορούμε να βρούμε μια κακή συνήθεια που θα θέλαμε να ξεφορτωθούμε. Ευτυχώς αυτές οι συνήθειες δεν είναι χαραγμένες σε πέτρα, αλλάζουν.

Η αλλαγή αυτή δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την προσπάθειά μας. Πολλοί από μας ξοδεύουμε ώρες στο γυμναστήριο αλλά ξεχνάμε να προπονήσουμε το σημαντικότερο αγαθό: το μυαλό μας. Είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά μόλις δούμε τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει ο διαλογισμός στις ζωές μας, θα θέλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο στην εξάσκηση του μυαλού μας.

Πηγή: http://studybuddhism.com/en/buddhism-in-daily-life/what-is/what-is-meditation

Ποια είδη διαλογισμού υπάρχουν;

Ο διαλογισμός, όπως είδαμε, είναι μια κατάσταση του Νου. Μια κατάσταση που εκτείνεται πέρα από τα όρια του υλικού μας κόσμου, αλλά η οποία στρέφεται μέσα μας. Είναι μια μέθοδος Αυτογνωσίας, ένα εργαλείο που οδηγεί στην Ανακάλυψη και Ένωση με την Πνευματική μας Φύση, την Εσωτερική μας Καθοδήγηση, το Θεό μέσα μας.


Υπάρχουν διάφορες τεχνικές διαλογισμού. Διαλογισμός μέσω της αναπνοής, των οραματικών εικόνων, της σιωπής, των ήχων, των χρωμάτων, κ.ά. Οι τεχνικές στις οποίες έχω εκπαιδευτεί και χρησιμοποιώ στις θεραπείες είναι αυτή του Διαλογισμού του Ρέικι (Gassho) και του Οραματικού Διαλογισμού.

  • Στην 1η περίπτωση, δηλαδή στο διαλογισμό Gassho, κανείς έρχεται σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο. Εκπαιδεύεται και εξασκείται στη σιωπή, ώστε κατόπιν να μπορέσει να ακούσει την εσωτερική του φωνή, παίρνοντας απαντήσεις και καθοδήγηση για τη ζωή του. Είναι ένας διαλογισμός εύκολος με την πρώτη ματιά, δύσκολος στην εφαρμογή του, διαμάντι στο αποτέλεσμά του.

  • Στη 2η περίπτωση έχουμε τους Οραματικούς Διαλογισμούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί για τα θορυβώδη μυαλά και πολύ βοηθητικοί στο να ανασύρει κανείς θέματα υποσυνειδήτου και να τα θεραπεύσει. Αποτελούν από μόνοι τους μια ολοκληρωμένη θεραπεία, συχνά όμως συνδυάζονται με τις θεραπείες Ρέικι και τους Κρυστάλλους για πιο ενδυναμωμένα αποτελέσματα.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά ο διαλογισμός;

  • Ο διαλογισμός είναι ιδανική πρακτική για όλους τους ανθρώπους του Δυτικού κόσμου, ειδικά αυτούς που ζουν στις μεγαλουπόλεις. Οι ταχύτητες της καθημερινότητας είναι τόσο μεγάλες που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε με τον εαυτό μας και να κάνουμε ενδοσκόπηση. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χανόμαστε μέσα σε μια πραγματικότητα που ορίζουν οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις, ξεχνώντας να μας περιποιηθούμε.

  • Στα άτομα που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Ακόμα και για τα παιδιά. Δεν υπάρχει καλύτερη πρακτική για το συγκεκριμένο θέμα από το διαλογισμό. Είναι η γυμναστική του νου και ένα τέλειο εργαλείο για να τον χρησιμοποιούμε εποικοδομητικά αντί να αφήνουμε τις σκέψεις να μας καταβάλουν.

  • Μέσω του οραματικού διαλογισμού, βλέπουμε και σιγά σιγά, με την πρακτική, βιώνουμε όμορφες εικόνες, μυρωδιές, συναισθήματα, με τα οποία σπάνια ερχόμαστε σε επαφή μέσα στην καθημερινότητά μας. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο, ώστε η ομορφιά να του είναι οικεία, με απώτερο σκοπό να μπορεί να την αναπαράγει και στην πραγματική ζωή.

  • Με τη βοήθεια του διαλογισμού μπορούμε να «βουτήξουμε» στο υποσυνείδητο και να πάρουμε απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν.

  • Με συγκεκριμένες ασκήσεις διαλογισμού, μπορούμε ακόμα και να αποτοξινώσουμε το σώμα, νου και πνεύμα. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι λειτουργεί, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

  • Αν το επιθυμούμε, μπορούμε μέσω διαλογισμού να βιώσουμε και υπερβατικές καταστάσεις και να έρθουμε σε επαφή με ότι θεωρούμε πνευματικότητα.

  • Γενικά, ο διαλογισμός μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με την εσωτερική μας φωνή και καθοδήγηση. Μας βοηθά να εστιαστούμε στο παρόν και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα. Με τη συνεχή άσκηση μπορεί πραγματικά να αλλάξει η ζωή μας!